Hagland Shipping bygger hybridskip med nullutslipp

Refvik

Administrator
Staff member
Hagland Shipping bygger hybridskip med nullutslipp

NOAH og Haugesund-rederiet Hagland Shipping går sammen om å utruste et bulkskip med utslippsfrie landoperasjoner og inn- og utseilinger.

– Skipet vil være det første skipet i sitt segment med batteriteknologi og elektrisk cargohandling, og en del av selskapets miljøsatsing, sier Jon Arvid Holmberg, leder for strategisk logistikk i NOAH.

Årlig er det nærmere 300 anløp for lossing ved Langøya utenfor Holmestrand, der selskapet mottar til sammen nærmere 800.000 tonn farlig uorganisk avfall for behandling og lagring.

Sammen med Haugesund-rederiet Hagland Shipping ruster NOAH nå opp bulkskipet «Hagland Captain» for nesten 30 millioner kroner.

Kan redusere utslippene med mellom 80 og 90 prosent

Skipet skal være ferdig ombygget i løpet av 2019, og vil kunne seile utslippsfritt nært land og i havner. Store batteripakker skal installeres og vil sørge for at skipet klarer opptil en halvtime elektrisk seiling.

– Ombyggingen reduserer både støy og utslipp ved skipets landoperasjoner og inn- og utseilinger, sier Øivind W. Aanensen, COO i Hagland Shipping.

Losseoperasjonene skal også foregå elektrisk. Motorene skal dessuten forberedes for bruk av biodiesel. Til sammen vil oppgraderingene kunne redusere utslippene med mellom 80 og 90 prosent.

Langsiktig samarbeid baner vei for satsing på teknologi

Investeringskostnaden for oppgraderingene beregnes til mellom 25 og 30 millioner kroner. NOAH garanterer for investeringen og deler risikoen med Hagland ved å inngå en avtale på ti år.

– Med langsiktige avtaler ser vi at rederiene vil satse på ny teknologi sammen med oss, sier Holmberg i NOAH.

Hagland skal utruste, drifte og eie skipet, mens NOAH er en av flere oppdragsgivere som vil bruke det til frakt av masser. Etter søknad har NoX-fondet innvilget en stønad på inntil 80 prosent av investeringskostnaden.

Kilde: HNYTT

"Hagland Captain" / "Hagland Energy"

Illustrasjon: via rederiet
 

Jan

Member
Hagland Captain er evakuert og ligger for anker med slagside uten folk ombord på Hustadvika.
1698
 

KVALNES

Active Member
"HAGLAND CAPTAIN" i ettermiddag, fotos tatt fra Storholmen ved Farstad
IMG_9763.JPG
Foto: Sven Arild Pedersen
 

KVALNES

Active Member
"HAGLAND CAPTAIN" i ettermiddag, fotos tatt fra Storholmen ved Farstad
IMG_9768.JPG
Foto: Sven Arild Pedersen
 

KVALNES

Active Member
"HAGLAND CAPTAIN" i ettermiddag, fotos tatt fra Storholmen ved Farstad
IMG_9771.JPG
Foto: Sven Arild Pedersen
 

Tim S.

Member
Lasteskipet Hagland Captain


  • 21:12 Har ikke hatt grunnberøring
    Lasteskipet Hagland Captain, som lørdag fikk problemer ved Hustadvika, ankom i ettermiddag Averøy. Klasseselskapet DNVGL vil tirsdag gå om bord i skipet for å gjøre flere undersøkelser. Etter det Sjøfartsdirektoratet så langt kjenner til så har fartøyet ikke hatt grunnberøring.

  • 10:44 Hagland Captain skal til nødhamn
    Lasteskipet Hagland Captain, som også havarerte på Romsdalskysten laurdag kveld, blir no slept til nødhamn. Der skal skipet bli undersøkt og reparert, opplyser reiarlaget.
 

Tim S.

Member
Klokken 15.43 i dag fikk Kystverket beskjed om at Hagland Captain ligger til kai ved Averøy industripark.
 
Top