Norsk Polarinstitutt, Bygg nr. 6255 ved Fincantieri Shipyard, NVC 395 Polar "Kronprins Haakon"

Refvik

Administrator
Staff member
Her ligg verdas mest avanserte isbrytar til 1,4 milliardar

Her ser du norsk forsking sitt aller nyaste fartøy, «Kronprins Haakon». Grunnen til at den ligg i Måløy er at den ventar på å komme i dokk ved Båtbygg AS på Raudeberg.

Dette er det nye isgåande forskingsfartøyet som er eit av dei mest avanserte i verda. Fartøyet har isbrytarklasse og skal dekke både eksisterande og nye behov for å vere til stades, overvaking og datainnsamling i islagte og opne farvatn i alle årstider.

Skipet er heilt nytt, og har no i vår vore på testtur i isen ved Svalbard.

Administrerande direktør ved Båtbygg AS, Kjell Inge Sjåstad seier til Fjordenes Tidende at det manglar nokre formalitetar, men at planen er at skipet skal i dokka på Raudeberg.

Han fortel at båten kan bli verande der i bortimot to veker.

- Grunnen til at båten skal i dokk er å sjekke skroget etter testturen i isen, og før båten formelt blir overlevert til dei som har bestilt fartøyet, seier Sjåstad.

Båtbygg har ei rammeavtale med Havforskinga om vedlikehald på tre av fartøya. No er det verftet som har bygd båten som er oppdragsgjevar.

Les meir på sidene til Fjordenes Tidende (Krever innlogging)


Foto: Erling Våge
 

Refvik

Administrator
Staff member
Prinsesse Ingrid Alexandra blir gudmor for skipet oppkalt etter sin far

Prinsesse Ingrid Alexandra er gudmor når Norges nye forskningsskip, isbryteren «Kronprins Haakon», døpes i Tromsø 17.november.

Selve dåpen foregår ved Dampskipskaia i bysentrum.

Dåpstalen blir holdt av kronprins Haakon før hans datter sørger for selve dåpen. Også klima- og miljøminister Ola Elvestuen og fiskeriminister Harald Tom Nesvik vil begge delta i sermonien.

– Dette blir en gledens dag for hele polarnasjonen Norge, sier Norsk Polarinstitutts direktør, Ole Arve Misund.

– Vi kan nå gjøre undersøkelser som vil bedre forståelsen av den globale klima- og miljøutviklingen. Norge har med dette skipet fått en plattform som gir unik mulighet til å tiltrekke seg samarbeid med internasjonale forskningsaktører. Det er spesielt gledelig at prinsessen vil være gudmor, da skipet er kalt opp etter hennes far kronprinsen. Kongefamilien har i flere generasjoner vist spesiell interesse for polarforskningen, sier han i en pressemelding.

«Kronprins Haakon» eies av Norsk Polarinstitutt, driftes av Havforskningsinstituttet og UiT Norges arktiske universitet blir største bruker. Direktør Sissel Rogne ved Havforskningsinstituttet og rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet deler entusiasmen.

–«Kronprins Haakons» egenskaper som isbryter med det ypperste av forsknings-teknologi gjør at vi kan drive verdensledende forskning. Med dette skipet kan vi måle de naturlige og menneskeskapte variasjonene der de skjer raskest. Norge lever av havet, og vi må ha en bærekraftig utnyttelse av de marine ressursene. Vi må utnytte bedre de artene vi allerede høster, og ta i bruk nye ressurser på nye måter. «Kronprins Haakon» blir et fantastisk løft for den dugnaden for verdenshavene vi nå opplever, sier Havforskningsinstituttets direktør Sissel Rogne.

Les meir på sidene til TV 2


Foto: Norsk Polarinstitutt
 

Refvik

Administrator
Staff member
Prinsesse Ingrid Alexandra er nå gudmor for «Kronprins Haakon»

– Denne dagen har vi ventet lenge på. Det sa kronprins Haakon da prinsessen døpte verdens mest avanserte forskningsskip, oppkalt etter hennes far.

Skipet ble døpt på et uvanlig vis. Den tradisjonelle champagneflaska var byttet ut med en stor isklump, når prinsessen lørdag døpte skipet ved kai i Tromsø sentrum.

Prinsesse Ingrid Alexandra fortalte selv at hun er engasjert av miljøspørsmål og klimautfordringene, og at hun derfor var svært motivert til å være skipets gudmor.

Sist sommer besøkte familien Svalbard. Der fikk prinsessen se klimaendringene på nært hold.

– Isbreen vi gikk på hadde smeltet de siste årene. Det var også spesielt å se at det var så mye plastikk der det nesten ikke var folk. Mesteparten av søppelet ser vi jo ikke, fordi det er på havbunnen. Derfor er det så fint at denne båten kan gi oss kunnskaper om det som er der ute, sa prinsesse Ingrid Alexandra til NRK etter dåpen

Les meir på sidene til NRK Troms


Foto: NRK Troms
 

Refvik

Administrator
Staff member
SeaKing 069 fra 330 Skvadron lander på "Kronprins Haakon" i forbindelse med øvelse

Foto: via Havforskningen
 
Top