Rednigsselskapet, Bygg nr. 137 ved GOT Marine, Redningsskøyte RS178 "Gjert Wilhelmsen II"

Refvik

Administrator
Staff member
Gir 100 millioner i gave til Redningsselskapet

Selskapet GarMar Holding AS donerer 100 millioner kroner til Redningsselskapet. Dette er den største enkeltdonasjonen gjennom selskapets 130 år lange historie.

Midlene skal brukes til å utvikle en helt ny redningsskøyteklasse, og til å bygge det første fartøyet i klassen. Målet er å utvikle et bærekraftig fartøy for innsats i krevende forhold i Nord-Norge.

–Verdiene som ligger i GarMar Holding AS er for en stor del skapt gjennom virksomhet på havet. Når man har muligheten til å bidra, er det naturlig og tilfredsstillende for oss å gi tilbake til sikkerhet på sjøen. Ved å støtte Redningsselskapet vet vi at pengene blir brukt til å redde liv og berge verdier, sier styreleder i GarMar Holding AS, Berge Garmann Velde.

–Tusen takk for en enestående giverglede uten sidestykke i vår lange historie, sier Rikke Lind, generalsekretær i Redningsselskapet. Gaven er en stor og velkommen utfordring for oss. Å utvikle en helt ny redningsskøyteklasse, så bærekraftig og miljøvennlig som mulig, skal bli veldig spennende.

Norske verft og utstyrleverandører vil inviteres til anbud på prosjektet, som vil være definerende for fremtidens redningsskøyter.

–Vi ser for oss at utviklingen av den nye redningsskøyten skjer i løpet av 2021. Så skal den kontraheres, og i løpet av 2023 vil den kunne stå ferdig. Med vår 130 år lange erfaring i å bygge redningsskøyter, kan vi love at denne historiske gaven vil sette mange positive avtrykk. Den vil få stor betydning for sikkerheten til sjøs i fler tiår, sier Rikke Lind.

I en kommentar til Dagens Næringsliv, sier generalsekretær Rikke Lind om bruken av skøyta.

– Det blir et fartøy som kan bygges for bruk på Svalbard sommerstid og vi har invitert myndighetene til et samarbeid der dette fartøyet kan inngå i totalberedskapen i nord, sier Lind.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland følger opp gleden for denne gaven i Redningsselskapet med å si at dette betyr mye for tryggheten langs kysten.

– Dette er en fantastisk flott gave. Vi er heldige som har private givere som Wilhelmsen. Dette bidrar virkelig til økt trygghet for dem som ferdes til sjøs, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en kommentar til DN.

Fakta om GarMar Holding AS
Selskapet GarMar Holding AS er basert på virksomheten til sivilingeniøren og forretningsmannen Gjert Wilhelmsen. Wilhelmsen, som døde i 2018, ble medeier i familiens rederi, Anders Wilhelmsen & Co AS i 1961. Fra 1968 ble han medeier i, og delaktig i oppbygningen av cruiserederiet RCCL. I sin karriere innen shipping har han vært engasjert i utviklingen av skip og rigger for oljesektoren. Wilhelmsen var også engasjert i Det Norske Veritas, i Norges Rederiforbund, Sjøfartsmuseet og i Marintek i Trondheim. Fra 1993 til 1996 var Wilhelmsen president i Redningsselskapet. Han finansierte også Redningsskøyta Gjert Wilhelmsen, som har vært i tjeneste siden 2005.
 
Ny historisk redningsskøyte finansieres ved hjelp av spleiselag
Tidenes største redningsskøyte skal bygges. – Vi håper enda flere blir med på spleiselaget ved å støtte en historisk satsing på sjøsikkerhet i nord.
Det nye fartøyet er konstruert fra kjøl og opp for å imøtekomme RS spesifikke krav til en ny fartøyklasse for helårs operativ tjeneste i Norges mest utsatte havområder.​
Dette sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson som legger til at den helt nye redningsskøyta blir unik i norsk redningshistorie. Med sine 32 meter blir fartøyet den største redningsskøyta levert noensinne.

Det nye fartøyet vil ha stor rekkevidde i de værharde havområdene i nord. Det vil ha hele Nord-Norge som operasjonsområde, og vil bli flyttet rundt etter behov.
– Denne redningsskøyta kan møte utfordringer i maritime søk og redningsoppdrag langt til havs. Fartøyet er rustet for å bistå i store ulykker og masseevakueringer under svært krevende forhold, sier Herlofson.

– Ikke mulig uten donasjoner ​

Den nye topp moderne redningsskøyta blir et flytende beredskapssenter. Redningsselskapet har som mål at redningsskøyta driftes så bærekraftig som mulig, og ønsker å installere den med hybrid fremdrift. En slik løsning har aldri vært prøvet på et redningsfartøy av denne størrelsen i Norge.

Prislappen på redningsskøyta blir langt over tidligere leverte fartøy til Redningsselskapet. Det gjenstår å signere byggekontrakt med et verft. Totalkostnaden for Redningsselskapet for designutvikling, bygging og utrustning med nødvendig redningsteknisk utstyr er estimert til mellom 140-150 MNOK. Håpet er at redningsskøyta kan leveres innen utgangen av 2025.

Nylig mottok RS et raust bidrag på 16 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge, til den nye historiske redningsskøyta.
- Vi er ekstra stolte av å bidra i spleiselaget til ny havgående skøyte, som skal trygge kystlinjen og inngå i den totale beredskapen her i nord. Dette er den største enkeltgaven vi har gitt noensinne, og det er ekstra stas for oss å gi støtte til et så viktig prosjekt som både er bærekraftig og vil ha verdi over lang tid, forteller Kjell Olav Pettersen, styreleder i Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge.

Norges Råfisklag gir også 1 million kroner til RS og byggingen av det nye fartøyet. Dermed bidrar de til å bedre den operative beredskapen i nord, også for alle fiskerne og den næringen som Råfisklaget er opptatt av.

Fra før har RS mottatt en donasjon på 110 millioner kroner fra GarMar Holding AS til utvikling og bygging av denne store havgående redningsskøyta.

Håper på spleiselag ​

Til tross for store donasjoner er det fremdeles behov for mer støtte for å sikre fullfinansiering av fartøyet. Redningsselskapet er helt avhengig av gaver og donasjoner for å kunne gjøre jobben som kreves av oss, påpeker Herlofson.

– Det er takket være store pengegaver fra enkeltpersoner, fond, stiftelser og bedrifter at RS har kunnet sette nye moderne redningsskøyter inn i tjenesten og dermed kunne trygge viktige havområder langs norskekysten.

– Vi håper at flere blir med og bidrar, slik at behovet for egenfinansiering fra Redningsselskapet blir mindre. Dette er ønskelig i en tid med økte kostnader til oppgradering og drift av våre 59 redningsskøyter, sier Herlofson og oppfordrer dermed flere til å bli med på spleiselaget for å trygge kysten i Nord-Norge.

Fakta om redningsskøyta  ​

Det nye fartøyet er konstruert fra kjøl og opp for å imøtekomme RS spesifikke krav til en ny fartøyklasse for helårs operativ tjeneste i Norges mest utsatte havområder. Det er optimalisert for effektive og trygge konvensjonelle rednings- og støtteoppdrag, inkludert søk og redning (SAR), slep, brannslukking og transportering av skadde. I tillegg skal også̊ en større krisesituasjon kunne håndteres, og både dekksplass, behandlingsrom og innvendig lugarkapasitet er derfor et sentralt aspekt.

Redningsskøyta vil få en total lengde på 32 meter, maks hastighet på 30 knop, slepekraft på +/- 30t og utseilt distanse på 600 nautiske mil i marsjfart.
Fartøyet er designet med fokus på følgende hovedparametere.
  • Miljøvennlig konstruksjon og hybrid fremdrift
  • Effektivt skrogdesign og fremdriftssystemer for optimale OPEX/CAPEX
  • Et bredt operasjonsområde
  • Stor rekkevidde og særdeles gode sjøegenskaper og manøvreringsevne
  • Optimal komfort og sikkerhet for mannskap og annet personell
  • Stor dekkskapasitet for eksisterende og fremtidig redningsutstyr

5029138a-55c9-4401-9169-831d340eb6a7.jpg
Illustrasjon: Redningsselskapet​
 
Byggekontrakt for ny historisk redningsskøyte ble i dag signert med GOT Marine AS
dba175ab-32e6-415a-8717-01fe69cb5715-w_576_h_2000.png
HISTORISK: Den kommende redningsskøyta blir den største i Redningselskapets historie. Den skal kombinere stor rekkevidde med fart og slepekraft. Illustrasjon/Redningsselskapet
–Det er en glede å ha signert avtale om bygging av tidenes største redningsskøyte med GOT Marine AS i Mandal. Som Norges viktigste maritime redningsorganisasjon er det en spesiell glede å signere med et norsk verft, for dermed å bidra til nasjonal verdiskaping for den maritime næringen i landet vårt, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson. Hun legger til at den nye redningsskøyta blir unik i norsk redningshistorie.

Det nye fartøyet vil ha stor rekkevidde i de værharde havområdene i nord. Skøyta vil ha hele Nord-Norge som operasjonsområde, og vil bli stasjonert etter behov.

– Denne redningsskøyta kan møte utfordringer i maritime søk og redningsoppdrag langt til havs. Fartøyet er rustet for å bistå i store ulykker og masse-evakueringer under svært krevende forhold, sier Herlofson.

GOT Marine og Naval Dynamics har siden påsken 2022 jobbet sammen med RS om design og funksjonelle krav for å komme frem til det endelige resultatet.

Stor rekkevidde

Redningsskøyta vil få en lengde på 32 meter, marsjfart på 25 knop – topphastigheter opp mot 30 knop, slepekraft på 25-30t og rekkevidde på 600 nautiske mil i marsjfart og særdeles gode sjøegenskaper og manøvreringsevne.  Redningsselskapet har som mål at redningsskøytene våre skal driftes så bærekraftig som mulig. Som et steg på veien mot en mer bærekraftig maritim beredskap, utrustes denne redningsskøyten med hybrid fremdrift. En slik løsning har aldri vært prøvd på et redningsfartøy av denne størrelsen i Norge.

Den nye topp moderne redningsskøyta blir et flytende beredskapssenter, som åpner opp muligheter vi ikke tidligere har kunnet løse. Fartøyet er designet fra kjøl og opp for å imøtekomme Redningsseskapets spesifikke krav til en ny fartøyklasse for helårs operativ tjeneste i Norges mest utsatte havområder. Det er optimalisert for effektive og trygge konvensjonelle rednings- og støtteoppdrag, inkludert søk og redning (SAR), slep, brannslukking og transportering av skadde. I tillegg skal også̊ en større krisesituasjon kunne håndteres, og både dekksplass, eget dykkerrom, behandlingsrom og innvendig lugarkapasitet for å kunne sette sjøvakter om nødvendig, er derfor sentrale aspekt.

–Vi er takknemlige for tilliten som Redningsselskapet viser oss og er stolte over produktet vi i fellesskap har kommet fram til. Dette blir et fremragende fartøy og vi gleder vi oss til å sette i gang med prosjektet. Kontrakten er en viktig milepæl for oss og vil åpne dører til flere prosjekter innenfor hurtiggående spesialfartøy, sier Øystein Sunde Pedersen, administrerende direktør i GOT Marine.

– Ikke mulig uten donasjoner ​

Redningsselskapet er et spleiselag. Den nye redningsskøyta har en grunndonasjon på 110 millioner kroner fra GarMar Holding AS. Redningsselskapet jobber fortsatt med å sikre toppfinansiering av skøyta, og har i den forbindelse mottatt 16 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge, Norges Råfisklag og Helene Sund stiftelse har også bidratt finansielt. Til tross for store donasjoner er det fremdeles behov for mer støtte for å sikre fullfinansiering av fartøyet. Redningsselskapet er helt avhengig av gaver og donasjoner for å kunne gjøre jobben som kreves av oss, påpeker Herlofson.​
 
Levering er planlagt til 24. April 2026 for denne - noken som veit kva RS nr. den vil få?
 
Historisk redningsskøyte fullfinansiert med ny stordonasjon

– Dette er en gave til folket i Nord-Norge, til Norges beredskap, til bosetting, til trygghet og tilstedeværelse for folk og næring, sier Grete Herlofson generalsekretær i Redningsselskapet.


f31802ca-aea4-48dd-8c5e-e01acd04d57c.jpg
Illustrasjonsfoto: Redningsselskapet

Tidenes største og topp moderne redningsskøyte bygges i disse dager hos verftet GOT Marine i Mandal. Med en byggekostnad som langt overgår tidligere leverte fartøyer til Redningsselskapet, er det derfor en stor glede at styret i Olav Thon Stiftelsen har besluttet å støtte Redningsselskapet med 18 millioner kroner til fartøyet.

– At Olav Thon Stiftelsen bidrar til beredskapen i nord med en så stor pengegave til Redningsselskapet er helt fantastisk. Dette sikrer at hele finansieringen av den historiske redningsskøyten nå er på plass. Vi er så takknemlige, sier Grete Herlofson generalsekretær i Redningsselskapet.

Totalkostnad for designutvikling, bygging og utrustning med nødvendig redningsteknisk utstyr er estimert til nærmere 150 millioner kroner.

Ikke mulig uten donasjoner ​

Med sine 32 meter og med hybrid fremdrift blir dette den største redningsskøyta som er levert noensinne. Det nye fartøyet er konstruert fra kjøl og opp for å imøtekomme RS spesifikke krav til en ny fartøyklasse for helårs operativ tjeneste i Norges mest utsatte havområder. Operasjonsområdet vil være utenfor kysten av Nord-Norge, og fartøyet vil kunne gå langt til havs og bistå ved store ulykker og masseevakueringer under svært krevende forhold. Leveranse vil skje neste år, og dåp er planlagt høsten 2026.

– Vi er svært glade for å kunne støtte Redningsselskapet med den største tildelingen i Olav Thon Stiftelsens historie. Midlene går til utøvelse av et viktig samfunnsansvar med langsiktighet, og til god nytte for beredskapen i nord, uttaler Geir Tore Thorvaldsen, daglig leder i Olav Thon Stiftelsen.

Redningsselskapet er helt avhengig av store donasjoner fra enkeltpersoner, bedrifter, fond og stiftelser for å kunne bygge et slikt stort multifunksjonsfartøy og flere er med på spleiselaget. Fra før har RS mottatt en donasjon på 110 millioner kroner fra GarMar Holding AS til utvikling og bygging av denne store havgående redningsskøyta.

I 2024 ble Sparebankstiftelsen SpareBank1 Nord-Norge med på spleiselaget da de ga 16 millioner til byggingen, og Norges Råfisklag og Helene Sundt AS bidro begge med 1 million kroner hver.

Vesentlig bidrag til beredskapen​

Herlofson legger til at Olav Thon Stiftelsen med denne gaven bidrar vesentlig til økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft, som også er en del av Redningsselskapets samfunnsoppdrag og store mål frem til 2030.

– At Olav Thon Stiftelsen nå føyer seg inn i rekken av donatorer som gir store samfunnsbyggende bidrag til trygghet på havet, er svært gledelig. Det vil bidra til beredskapen i nordområdene i flere tiår fremover, sier Herlofson.

Fakta om redningsskøyta:

Det nye fartøyet er konstruert fra kjøl og opp for å imøtekomme RS spesifikke krav til en ny fartøyklasse for helårs operativ tjeneste i Norges mest utsatte havområder. Det er optimalisert for effektive og trygge konvensjonelle rednings- og støtteoppdrag, inkludert søk og redning (SAR), slep, brannslukking og transportering av skadde. I tillegg skal også̊ en større krisesituasjon kunne håndteres, og både dekksplass, behandlingsrom og innvendig lugarkapasitet er derfor et sentralt aspekt.   

Redningsskøyta vil få en total lengde på 32 meter, maks hastighet på 30 knop, slepekraft på +/- 30t og utseilt distanse på 600 nautiske mil i marsjfart.  
  • Fartøyet er designet med fokus på følgende hovedparametere.
  • Miljøvennlig konstruksjon og hybrid fremdrift   
  • Effektivt skrogdesign og fremdriftssystemer for optimale OPEX/CAPEX   
  • Et bredt operasjonsområde   
  • Stor rekkevidde og særdeles gode sjøegenskaper og manøvreringsevne   
  • Optimal komfort og sikkerhet for mannskap og annet personell 
  • Stor dekkskapasitet for eksisterende og fremtidig redningsutstyr 
 
Back
Top