FosenNamsos Sjø, Bygg nr. 390 & 391 ved Myklebust Verft, MM 101 FE EL "Lagatun" og "Munken"

Refvik

Administrator
Staff member
FosenNamsos Sjø velger det norske verftet Myklebust Verft for nye hybridferjer

Myklebust Verft skal bygge to nye ferjer med batteriteknologi for FosenNamsos Sjø. Valget av Myklebust Verft viser at norsk verftsindustri er konkurransedyktig i et internasjonalt marked.

– Dette er svært gledelig, og vi har stor tiltro til at Kleven, som eier Myklebust verft, har solid gjennomføringsevne til å håndtere et teknologisk utviklingsprosjekt som dette er, sier administrerende direktør i FosenNamsos Sjø, Grete Fuglem Tennås.

Kontrakten betyr at Kleven skal bygge to energieffektive personbilferjer som er designet og utviklet av Multi Maritime. Ferjene vil ha teknologiske løsninger i verdensklasse og et energiforbruk som er beregnet å bli mindre enn 30 % av normalforbruket for konvensjonelle dieseldrevne ferjer av samme størrelse. Det lave energiforbruket er et resultat av en nyutviklet skrogform og propell løsning, bruk av høyeffektiv varmepumpeteknologi, nyutviklet ventilasjonsløsning, ledlys, effektive batterier med lang levetid, automatisk fortøyning m.m.

Teknologien som skal brukes, er såkalt plug-in hybrid. Det betyr at ferjene har et batterisystem hvor en betydelig del av energiforbruket kommer fra helautomatisk lading når ferjene ligger ved kai.

- Vi er fornøyd med at vår oppdragsgiver AtB har satt meget strenge miljøkrav til de nye ferjene og som vil føre til betydelig reduksjon i CO2-utslippene. – Det gir oss først og fremst to framtidsrettede fartøy, men det er også med på å stimulere til det grønne skiftet innen skipsfart, sier Grete Fuglem Tennås.

FosenNamsos Sjø har arbeidet tett med det ledende norske skipsdesign-selskapet Multi Maritime om utvikling av et nytt og fremtidsrettet ferjekonsept med gode kvalitetselementer tilpasset dette sambandet.

- Vi setter stor pris på at FosenNamsos Sjø har valgt våre nyutviklede og teknisk ledende løsninger. Samtidig må vi berømme FosenNamsos Sjø for å prosjektere og bygge ferjer som muliggjør helelektrisk drift store deler av døgnet av et samband nylig ansett som uegnet for helelektrisk drift, sier administrerende direktør Gjermund Johannessen i Multi Maritime.

- Vi er fornøyde med å ha fått på plass denne viktige kontrakten med Kleven og ser fram til et konstruktivt samarbeid til ferjene blir levert i slutten av 2018. Det blir en hektisk tid med bygging av nye fartøy, sier Grete Fuglem Tennås.

- Det skjer mye spennende utviklingsarbeid innen batteriteknologi som gir mer miljøvennlig transport til havs, og vi ønsker å være en viktig partner i denne utviklingen, sier Ståle Rasmussen, konsernsjef i Kleven. Konsernet har flere andre fartøy med ulike batteriløsninger i ordreboka, blant annet to nye hurtigruteskip.

De 106 meter lange ferjene skal settes inn i sambandet Flakk – Rørvik. Nybyggene blir moderne, fleksible og store ferjer med plass til 130 personbiler, og med en toppsalong med 360 graders utsikt. Universell utforming for enkel tilkomst, ladepunkt for el-biler og eget lekerom for barn er andre element som er med.

Ferjene skal i stor grad seile på elektrisk strøm fra land, men på grunn av svært kort liggetid ved kai (4 minutter) vil det ikke være tilstrekkelig lading til bare å basere seg på dette. Ferjene blir derfor utrustet med batterisystem som lades både fra ladestasjonene på ferjekaia og fra dieselgeneratorer om bord. Disse dieselgeneratorene vil kunne gå 100 % på biodiesel.

Ferjene skal utrustes ved Myklebust verft, og leveres mot slutten av 2018.Illustrasjoner: Multi Maritime
 

Refvik

Administrator
Staff member
Slepet av skroget til "Lagatun" starta lørdag og er planlagt å være fremme i Gurskebotnen rundt torsdag
 

Refvik

Administrator
Staff member
"Lagatun" er komt til Myklebust Verft, bilde fra idagBegge foto: © Oddgeir Refvik
 

Refvik

Administrator
Staff member
Bnr. 391 "Munken" sjøsettes i morgen lørdag ved Montex Shipyard i Polen

Foto: Ukjent via verftet
 

Refvik

Administrator
Staff member
Bnr. 390 "Lagatun" ligger i dokka til Myklebust Verft fortida...


...mens bnr. 391 "Munken" er komt til kai fra Polen

Begge foto: © Oddgeir Refvik
 

Refvik

Administrator
Staff member
To nye hybridferjer til FosenNamsos Sjø

FosenNamsos Sjø har nå overtatt begge de to nye plug‐in hybridferjene som skal settes inn i sambandet Flakk – Rørvik. MF Lagatun ble overtatt i går torsdag 29. november og MF Munken fredag 30. november.

Ferjene er designet av Multi Maritime og utrustet ved Myklebust Verft i Gursken. Med byggingen av disse fartøyene har Myklebust Verft og deres underleverandører levert et produkt som miljømessig har de aller nyeste og beste løsningene, sier daglig leder Inge‐Jonny Hide i Myklebust Verft.

Så snart været tillater det vil ferjene sette kurs for Trondheim hvor den siste klargjøringen og opplæring av mannskapene skal gjøres. Begge ferjene skal settes inn i ordinær drift fra 1. januar 2019.

Les meir på sidene til Maritimt Magasin

"Munken"


"Lagatun"

Begge foto: Geir Magne Sætre
 

Refvik

Administrator
Staff member
Nå er de nye ferjene døpt

Fredag ettermiddag innstilte FosenNamsos Sjø to ferjeavganger på Flakk-Rørvik, for å døpe de to nye hybridferjene.

Det var storstilt dåp i kraftige snøbyger på Rørvik kai fredag ettermiddag da de to nye hybridferjene ble døpt.

Med korps som spilte, og høytidelig flaskeknusing fikk MF Munken og MF Lagatun offisielt navnene.

Les meir på sidene til Adressa
 

egot

New Member
Der må og ligges merke te skorsteinsmerkene så e fritt ettar de gamle skorsteinene te Fosen Trafikklag, samt svart rundt vindøggene i salongen
 
Top