Nordland Fylkeskommune, Bygg nr. 136 ved Hvide Sande, Fiskeriopplæringsbåt "Oscar Sund"

Arild B.

Well-Known Member
Nordland Fylkeskommune har kontrahert en 24 meter lang fiskeriopplæringsbåt ved det danske verftet Hvide Sande.
fotoweb.ashx.jpg
 

Refvik

Administrator
Staff member
Ny skolebåt til 50 millioner

Meløy videregående tilbyr elevene splitter ny fiskebåt i opplæringen. I går ble kontrakten med verftet undertegnet av fylkesråd Hild-Marit Olsen (Ap).

-Jeg er stolt og veldig glad, åpnet fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen, da avtalen om bygging av ny båt ble underskrevet, og la til;

- Å kunne tilby en så topp moderne båt i undervisningen, vil forhåpentlig gjøre det enda mer attraktivt å søke denne utdanningen – fra hele Nordland, men også utenfra fylket.

Det er det danske skipsverftet Hvide Sande som vant kontrakten om å bygge nytt undervisningsfartøy for Nordland fylkeskommune. Båten blir 24 meter lang og vil ha utstyr for å fiske med mange forskjellige typer redskaper.

Universell satsing
Båten har fasiliteter for ti personer – tilpasset for at både jenter og gutter er med. Den er universelt utformet så langt det lar seg gjøre, med blant annet mulighet for å kunne være om bord i rullestol. Prosjektleder ved Meløy videregående skole, Knut-Eirik Svendsen har ventet lenge på dette øyeblikket.

-Vi får landets, ja kanskje verdens beste opplæringsfartøy for fiske og fangst. Her vil elevene få framtidsrettet opplæring i alle sorter for fiskeri, navigasjon, kranbruk, sikkerhet, matkvalitet – ja vi kan til og med føre levende fisk i tanker. Dette er undervisning for framtida, slår Svendsen fast.

Energi og miljø
Det har vært lagt vekt på miljø og energisparing når båten er designet. Totalt er det lagt inn 6,4 millioner kroner i miljøforsterkende tiltak.

-Eksempelvis har vi kjørt mange runder med simulatormodeller for å optimalisere skrogformen til minst mulig vannmotstand. Vi har hybriddrift på strømanlegget, med en stor batteribank som sørger for at vi kan jevne ut strømforbruket uten å bruke fossilt brennstoff. Dette er noe vi har vektlagt på båtene vi bygger. Da er det veldig tilfredsstillende når Nordland fylkeskommune som oppdragsgiver har akkurat samme tilnærming, forteller direktør i Hvide Sande, Carl Erik Kristensen.

For årtier framover
Fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen, sier hun er beæret over å få sette signaturen på byggekontrakten for et så framtidsrettet undervisningsfartøy.

-Det er en svært stor investering. Men fylkesrådet har sagt at videregående opplæring skal prioriteres høyt. Fiskeri er ei næring som Nordland har levd av i hundrevis av år. Fiskeri og oppdrett er næringer som Nordland skal leve av også i århundrer framover. Våre elever skal ha den beste opplæringen som er mulig, avslutter utdanningsråd Olsen.

Kilde: Nordland Fylkeskommune


Profiltegning: Hvide Sande
 

Refvik

Administrator
Staff member
«Oscar Sund» begynner å ta form

Det nye opplæringsfartøyet «Oscar Sund» utrustes nå ved verftet Hvide Sande i Danmark. Om noen uker skal båten overleveres til Nordland Fylkeskommune og Meløy videregående skole på Inndyr.

Det nye opplæringsfartøyet skal være klart til våren, og den utrustes i disse dager ved det danske skipsverftet Hvide Sande. Prosjektleder Knut-Eirik Svendsen og skipper Jonne Pettersen var nylig i Danmark på byggetilsyn, og har tatt bilder som viser at jobben med å klargjøre det unike opplæringsfartøyet er i full gang.

50 millioner kroner

Når nybåten leveres til fiskerifagskolen på Inndyr skal den være rigget for mange slags fiske og variert fiskeriopplæring, og vil være en oppdatert og svært viktig arena for å utdanne framtidas fiskere.

Båten koster om lag 50 millioner kroner, og skal skreddersys for skolens opplæringsbehov - både for fiske og fangstlinjen, men også for akvakulturelevene i og med at den utrustes med tanker for føring av levendefisk.

«Oscar Sund» skal avløse dagens skolebåt, «Salthammer», som har vært skolens havgående læringsarena siden 1991. Den er utdatert som opplæringsfartøy i forhold til dagens krav.

Les meir og sjå fleire bilder på sidene til Fiskeribladet

"Oscar Sund"

Foto: Knut-Eirik Svendsen
 

Refvik

Administrator
Staff member
Ser ut til at det nermer seg overlevering av "Oscar Sund"

Foto via Facebook sidene til Opplæringsfartøyet Oscar Sund - Meløy videregående skole
 
Top