Nordland Fylkeskommune, Bygg nr. 305 og 306 ved Brødrene Aa, Kombikatamaraner "Liv Grannes" & "Sigrid Sigurdsdotter"

 
"Sigrid Sigurdsdotter" skulle opprinneleg inn i rute tirsdag 28. September, men pga nokre motorproblemer blei dette utsatt til torsdag 30. September
 
Litt historie :)
"Liv Grannes" kommer fra denne damen. Hun er/var en lokal krigshelt i/fra Mosjøenområdet. Hun giftet seg i 1943 med "svensken" Birger Sjøberg, forfremmet til Kaptein, og ledet oppbyggingen av våpenlagre i Mosjøenområdet, i perioden 1941-1944 (Sjøberg drept i kamp i juni 1944).
I 1958 giftet hun seg med Jens Christian Hauge, kjent som Hjemmefrontens leder, advokat, Forsvarsminister og Norsk Industribygger i etterkrigstiden.
Var innom hjemmefrontmuseet i Mosjøen i August :)
Birger Sjøberg var ikke svensk, men nordmann. Dette kom fram første gang i 1965. Hans navn var Nils Berdahl.

IMG_0735.JPGIMG_0734.JPGIMG_0706.JPG
 

«Liv Grannes» og «Sigrid Sigurdsdotter» er begge lagt til kai med skade på skrogene.​

Det melder eieren Nordland fylkeskommune fredag ettermiddag.

Båtene driftes av Torghatten Trafikkselskap AS i sambandene mellom og Sandnessjøen, Herøy, Vega og Brønnøysund.

-Sikkerheten kommer selvsagt først. Da skadene ble oppdaget på Sigrid Sigurdsdotter, ble fartøyet umiddelbart lagt til kai. Også søsterfartøyet ble umiddelbart undersøkt og viser samme skade, sier seksjonsleder på Mobilitet i Nordland fylkeskommune, Tone Øverli i meldingen.

Sjøfartsdirektoratet​

Sjøfartsdirektoratet er informert, og vil undersøke begge fartøyene, for å vurdere om de kan seile for egen maskin til verksted.

– Begge fartøyene vil nødvendigvis bli ute av drift en periode. Omfanget av skadene må undersøkes, repareres og ikke minst godkjennes av sjøfartsmyndighetene før de kommer i drift igjen. Hvor lang tid dette vil ta er for tidlig å si noe om, sier Øverli.

Spørsmål om skrogenes konstruksjon og byggematerialer vil bli gjenstand for undersøkelser der både byggeverksted og myndigheter vil delta.

Det er funnet skade i skroget rundt eksosutløpet i kanalen mellom skrogene.

– Vi har flere båter laget i samme materiale, og som gjør en utmerket jobb langs Nordlandskysten. På Liv Grannes og Sigrid Sigurdsdotter er det funnet en skade i konstruksjonen rundt eksosutløpet, men hva som er årsaken til denne skaden på kanalen mellom skrogene, er alt for tidlig å si noe om. Dette vil bli undersøkt grundig, og fartøyene vil naturlig nok ikke komme i drift før alt er reparert og godkjent, sier Øverli.

¤ Et fartøy fra Lovdunsdskyss er leid inn på den ene ruta, mens Torghatten skal skaffe alternativ på den andre.

¤ Fylkeskommunen henviser til nettsiden Reisnordland.no for løpende oppdateringer om endringer i rutetilbudet.

To hurtigbåter til kai med skade på skrogene
 
Forstår det slik at et beskyttelsedeksel der kor eksos fra hovedmotorane går overbord er montert slik at dei står nesten på tvers av fartsretninga. Dei får dermed ei stor belastning når denne delen blir truffet av sjø/bølger

Burde være en relativ enkelt sak å bygge om?
 
Sigrid Sigurdsdotter har blitt sendt til Marøya for utbedring, i mens så har både Himmeltind og Sanna vært inne på ruten. Nå er det Fjordcruise som er inne.
Lovund Express kjører vel for Liv Grannes.
 
Sigrid Sigurdsdotter har havnet i fjærsteinene ute på Rørøy, usikker på om det er blitt skader.
 
Back
Top