Gir "Sarsen" nytt liv som ekspedisjonsskip

Refvik

Administrator
Staff member
Gir Sarsen nytt liv som ekspedisjonsskip

Westcon i Florø bygger om det tidligere forskningsfartøyet G.O. Sars fra 1970 til ekspedisjonsskip for undervannsarkeologiske oppdagelser og -utgravinger.

Sjef for skipsdivisjonen i Florø, Terje Totland, er godt fornøyd med ombyggingsoppdraget. Kontrakten har en samlet verdi på over 100 millioner kroner.

– Det er alltid spennende med oppdrag som er litt utenom det vanlige. Vi har hatt et tett og godt samarbeid og en god dialog med eieren og hans team og agent i valget av utstyr og løsninger Nå gjenstår det å få alt modifisert og montert før skipet er rustet for nye ekspedisjoner, sier Totland.

Sarsen, som skipet ble døpt etter at det ble solgt fra Havforskningsinstituttet i 2004, skal være klar for nye oppgaver på ettersommeren. Etter diverse seilaser på flere hav og opplag i fjerne Østen, kom skipet til Westcon i august i fjor.

Arbeid for mange
– Prosjektet gir arbeid til 50-60 medarbeidere innen de fleste disipliner ved verftet, i tillegg til 20-30 eksternt innleide, som i hovedsak skal ta seg av innredning og elektroarbeider, forteller Totland.

Siden i fjor har skipet vært gjennom omfattende klassearbeid, målinger av ståltykkelse på skroget, diverse stålutskifting, maling av skrog, samt demontering av diverse utstyr. I månedsskiftet april/mai gikk skipet i dokken for fullføring av ombyggingen.

– Det har vært en lang prosess for å finne tekniske løsninger og velge utstyr som kunden ønsker, uten at det går ut over stabilitet og dimensjoner. Vi skal blant annet ha om bord et 30 tonn tungt helikopterdekk foran på skipet, det skal monteres ny innredning, nye kraner, nytt ventilasjonssystem, nytt elektrisk opplegg, nytt navigasjonsutstyr, nye hjelpemotorer med tavler, nøddiesel-generator, dykker- og ROV-utstyr, forteller Totland.

Planen er at skipet skal være klart til ekspedisjoner utpå høsten i år, – ett års tid etter at det ankom Westcons anlegg i Florø.

Kilde: inside Westcon

I slutten av april gikk Sarsen i dokken hos Westcon i Florø. Her skal den utrustes og gjøres klar til å kunne legge ut på spennende undervannsarkeologiske oppdagelser og -utgravinger.
Westcon_Sarsen.jpg

Foto: Øyvind Sætre
 
Back
Top