Utförsel

pepe57

Member
Hej,jag tänkte av ren nyfikenhet höra ?Hur är det tex på Hurtigruttens skiber som kör mellan Bergen o Kirkenes har personalen rätt till utförsel,att köpa
cigaretter,vin,brännvin och kosmetik till billigare pris?
 
Hurtigruteskipene som seiler Bergen-Kirkenes er i ren innenriksfart, og har ikke taxfree-butikk ombord - de har salg av kioskvarer og suvenirer; de skjenker alkoholholdig drikke i spisestedene og barene ombord, men de har ikke butikksalg av det, så vidt jeg vet.
 
Men Hurtigrutekryssningarna med SPITSBERGEN, FRAM, ROALD AMUNDSEN och FRIDTJOF NANSEN, också de som startar eller slutar i Norge, säljer taxfree. Men på dem kan man aldrig resa mellan norska hamnar. T.ex. var jag med FRAM från Dover till Stavanger, Ulvik, Eidfjord, Flåm, Gudvangen, Ålesund, Geirangerfjorden, Olden, Bergen och Oslo 2010, men inga passagerare kunde kliva ombord efter Dover. Detsamma gällde touren med FRAM från Svalbard (som tullmässigt inte ligger i Norge) till Bergen 2016 med udda anlöp på fastlandet som Hornvika, Skarsvåg, Seiland, Sommarøya, Henningsvær, Vikingen, Træna, Torghatten och Bygstad - ingen fick gå ombord på fastlandet.

När jag åkte med LOFOTEN på en förlängd tour till Murmansk 1993 genomförde tullen i Hammerfest en razzia mot besättningen, som försenade avgången med två timmar, hvilket en mycket indignerad andrestyrman upplyste om i högtalarna. Tullen intresserade sig överhuvudtaget inte för oss passagerare. Efter att jag åkt första delen av leverance- och uppvisningstouren med NORDLYS 1994 från varvet i Stralsund till København, Hamburg och Oslo fortsatte hon till London och Newcastle, och vid hemkomsten till Norge skall det ha också ha företagits en razzia, som avslöjade storstilat smuggelförsök.
 
Back
Top